Dierproeven vinden nog steeds plaats

Gelukkig horen we steeds vaker dat producten niet meer getest worden op dieren maar nog steeds wordt het gedaan, soms op de meest duistere plekken. Dieren worden gebruikt om te kijken wat de effecten zijn van een bepaald product op hun huid, ogen, organen of andere delen van het lichaam. Veel dieren ondervinden hierdoor erg veel leed wanneer een proef verkeerd uitpakt en hierna worden ze zonder pardon voor dood verklaart waarna er gewoon weer op een nieuw dier getest wordt. Vooral de cosmetica branche was een grote gebruiker van dierproeven omdat dit ook een stuk goedkoper is dan alternatieven maar met de hulp van vele organisaties zijn er nu vele merken die overgestapt zijn op dierproefvrije producten.

Dierproefvrije methodes

Door de innovaties en vele donaties zijn er tegenwoordig vele methodes te vinden waarbij geen dieren gebruikt hoeven te worden maar wel even efficiënt zijn of misschien wel meer efficiënt zijn. Zo is er een huidmodel ontwikkeld, hierbij worden belangrijke huidcellen gebruikt van de mens die een behandeling ondergaan bij een cosmetische kliniek. Verder zijn er ook andere modellen uitgebracht zoals het longmodel. De stichting Proefdiervrij financiert ook vele andere onderzoeken die zullen bijdragen aan methodes waarbij geen dierproeven gebruikt hoeven te worden.

Stichting Proefdiervrij voor apen

Proefdiervrij is al jarenlang in de strijd tegen dierproeven en in 2003 pakte dit goed uit op de dierproeven die gedaan werden op mensenapen. Er kwam door de campagnes van deze stichting een verbod op het gebruiken van mensapen in proeven. Deze wet werd opgenomen in de wet op de dierenproeven, Nederland sloot hiermee de reeks af van Europese landen waar al langer dit verbod gold. De strijd begon in 1985 bij TNO waar toen der tijd het primaten apen centrum was ondergebracht. De apen die hier werden opgenomen werden slecht behandeld en moesten leiden onder de proeven die er met ze gedaan werd. In 1995 kwam er nog erger nieuws in beeld over mensapen want er was een ware zwarte handel ontstaan onder wilde mensapen. Deze apen werden gevangen in het wild en overal ter wereld heen geëxporteerd waarbij maar liefst 80% van de apen niet eens het transport overleefden. Tegenwoordig is er een verbod op deze handel en dus ook het gebruik van deze apen bij dierproeven. Proefdiervrij blijft nog steeds strijden voor de rechten van de dieren en zal pas stoppen totdat al het leed de wereld uit is met behulp van proefdiervrije methodes.