Nieuwe diersoorten ontdekt in de amazone

De amazone wordt gekenmerkt door de uitgestrekte oerwouden. Er worden elk jaar weer veel nieuwe ontdekkingen gedaan op het gebied van diersoorten. De afgelopen 4 jaar zijn er bijna zo'n 450 nieuwe dier- en plantensoorten ontdekt. Een aap die spint zoals een kat, een vegetarische piranha of een super kleine kikkersoort, het zijn alle drie voorbeelden van nieuw ontdekte dierensoorten.

Amazonegebied is belangrijk voor het klimaat

Volgens wetenschappers komen de meeste nieuwe ontdekkingen maar in kleine aantallen voor en zijn ze uniek voor het Amazonegebied. Ontbossing is een grote bedreiging voor de ontdekte soorten. Ze zijn hier erg kwetsbaar voor. Voor goede doelen zoals het WNF zijn de nieuwe ontdekkingen pure bevestiging voor het belang van het beschermen van gebieden en het duurzame beheer hiervan. Het tempo van de vernietiging van onze ecosystemen is een ware bedreiging, volgens Harko Koster, amazone deskundige bij het WNF. Het Amazonegebied speelt wereldwijd een belangrijke rol voor het klimaat, niet alleen voor de natuur, maar ook voor de mens.

Vier ontdekte diersoorten

Een ontdekte diersoort welke in 2010 werd ontdekt is de spinnende aap. Er komen naar schatting 20 soorten 'titi' apen voor in het amazone gebied. Alle Titi apen hebben als eigenschap dat ze, als baby aap zijnde, als ze tevreden zijn, ze tegen elkaar aan gaan spinnen. Net zoals katten dit doen als de blij en tevreden zijn. Naast deze spinnende apen zijn er kikkers ontdekt die zo groot zijn als een duimnagel. In 2013 is in het trombetas bekken in Brazilië een vegetarische piranha ontdekt. Deze piranha's eten vooral planten die in snelstromend water groeien.