Huisdieren populair in Nederland

In Nederland hebben meer dan de helft van alle huishoudens een huisdier. Grote kans dat jij er thuis ook een hebt. Wanneer men een huisdier heeft, moet daar goed voor gezorgd worden. Voor de meeste mensen spreekt het voor zich, dat niet alle dieren geschikt zijn om in en rond het huis te houden. De meest voorkomende huisdieren zijn dieren zoals honden, katten, vissen, vogels, konijnen en knaagdieren zoals cavia's en hamsters. Deze worden ook wel gezelschapsdieren genoemd.

De mens verzorgd en voed huisdieren

Naast deze bekende diersoorten als huisdier, zijn ook paarden, ezels, varkens, schapen en geiten voorbeelden van officiële huisdieren. Deze diersoorten vallen onder de categorie huisdieren – landbouwhuisdieren. Natuurlijk kun je deze dieren niet in huis houden. Onder huisdier wordt ook niet alleen verstaan de dieren die we in huis houden. Een huisdier is een dier dat in of om het huis leeft en door de mens wordt verzorgd en opgevoed.

Exotische huisdieren als huisdier

Huisdieren worden vaak van jongs af aan opgevoed en groot gebracht door de mens en zijn over het algemeen tam. Er zijn veel discussies over het houden van exotische dieren in huis. Veel mensen vinden het leuk om een papegaai of reptiel als huisdier te houden. Echter kan dit gevaarlijk zijn. Een papegaai wordt over het algemeen in het wild gevangen en is dus niet heel erg tam. Daarnaast kunnen deze dieren parasieten bij zich dragen, waarvan wij mensen erg ziek kunnen worden.

Huisdieren hebben werkt voordelig op ontwikkeling

Buiten dat het houden van huisdieren als gezellig wordt gekenmerkt heeft het nog meer voordeel voor de mens. Een hond kan de lichamelijke gezondheid goed doen. Hierdoor wordt de mobiliteit van de mens verbeterd door het wandelen met de hond. Daarnaast zijn mensen met huisdieren vaak minder eenzaam en niet zo snel bang, omdat ze toch niet helemaal 'alleen' zijn. Voor kinderen zijn huisdieren goed om het leergedrag te stimuleren. Relaties worden door de kinderen als zinvol ervaren wanneer er een huisdier in huis is.