Zeedieren

Het grootste deel van de wereld bestaat uit water. Er zijn zeeën, oceanen, meren en rivieren waar veel verschillende soorten dieren in en op leven. Wij gaan hier de verschillende soorten dieren bespreken die in de zee leven, want dit zijn er nogal wat!

Categorieën van zeedieren

De dieren die in onze zeeën leven, zijn onder te verdelen in drie categorieën. Dit zijn de vissen, weekdieren en zeezoogdieren.

Zeevissen

Er leven over de hele wereld veel verschillende vissen in de zee. In de Noordzee zijn dit al ongeveer 220 verschillende vissoorten. Iedere vis is heel anders waardoor het er onder water prachtig uitziet. Iedere vis is onder te verdelen in categorieën. Zo zijn er bodemvissen zoals een schol, tarbot of tong. Deze vissen zijn vaak iets kleiner, hebben een kleur die overeenkomt met de bodem van de zee en zijn vaak plat omdat ze over de bodem zwemmen. Bodemvissen kunnen zich zelfs ingraven.
Daarnaast zijn er Stayers. Dit zijn snelle zwemmers die deze snelheid lang aan kunnen houden. Voorbeelden van Stayers zijn haring, makreel en sprot. Vissen zoals kabeljauw en schelvis kunnen ook enorm snel zwemmen. Het grote verschil is dat zij dit maar voor een geringe tijd aan kunnen houden. Zij worden daarom sprinters genoemd. Tenslotte heb je nog de roofvissen. De roofvissen jagen vaak op kleinere vissen en bevatten vaak puntige uiteinden op hun vinnen om zich te beschermen tegen andere dieren die onder water leven. Voorbeelden van roofvissen zijn dorade, baars, de geep en natuurlijk de haai!

Weekdieren

Naast de grote aantallen vissen die in de zee leven, zijn er ook andere soorten zeedieren in de onderwaterwereld te vinden. Zo kun je een aantal verschillende soorten weekdieren in de zee vinden. Weekdieren zijn dieren waarbij geen botten of beenderen te vinden zijn in hun lichaam. Hierdoor voelen deze dieren zacht aan. Het lichaam van een weekdier heeft drie onderdelen. Ze hebben de voet, het lichaam en een mantel die ze om zichzelf heen hebben. Weekdieren hebben meestal een schelp die hen beschermt voor gevaar. Voorbeelden van weekdieren zijn oesters en diverse schelpdieren zoals mosselen, kwallen en inktvissen.

Zeezoogdieren

Tenslotte leven er in de zee ook nog een aantal zoogdieren. Deze dieren kunnen maar voor een bepaalde tijd onder water zwemmen omdat zij net zoals ons moeten ademhalen. Sommige van deze dieren kunnen zowel in de zee als op het land leven. Bekende zeezoogdieren zijn de dolfijn, zeehond, ijsbeer, walrus en walvis. Alle zeezoogdieren hebben beharing om zichzelf warm te houden voor het koude weer en het koude water. Daarnaast hebben deze dieren vaak een veel hogere lichaamstemperatuur dan hun omgeving. Door een laag blubber kunnen ze hun lichaam warm houden.

Naast deze dieren zijn er ook nog een aantal reptielen die in de zeeën leven. Op tropische plekken kun je bijvoorbeeld verschillende soorten zeeschildpadden zien zwemmen.

Bescherming van de zeedieren

Er wordt al een geruime tijd veel gejaagd op verschillende diersoorten. Hierdoor zijn er een aantal diersoorten met uitsterven bedreigd. Verschillende organisaties komen op voor deze dieren en het behoud van het leven onder water. Zo kan het voorkomen dat de overheid een visverbod oplegt aan vissers voor een bepaalde tijd. Op deze manier kunnen vissen zich genoeg voortplanten en blijft het leven van deze vissen beschermd. Daarnaast is het zelfs compleet verboden om op verschillende zeedieren te jagen. Het WNF zorgt er bijvoorbeeld voor dat haaien beter beschermd worden en dat de handel op haaienproducten afneemt om het behoud van de haaien te garanderen. Daarnaast is Greenpeace actief bezig om het jagen op zeedieren te verminderen. Zij doen dit onder andere door piratenvisserij tegen te houden en zeereservaten in te stellen.

Houd de zee schoon

Gelukkig helpen we in Nederland ook mee aan een beter milieu. Er zijn bijvoorbeeld stichtingen die ervoor zorgen dat plastic niet in het leefgebied van de zeedieren komt. De rommel van ons kan er namelijk voor zorgen dat dieren sterven omdat ze iets gegeten hebben dat niet in de zee hoort.  Daarnaast zijn er in Nederland verschillende voorlichtingscentra waar je meer te weten komt over het onderwaterleven en leer je wat voor effecten het heeft wanneer jij je rommel op het strand of in de zee laat slingeren.